Hoe haalt het MKB de energiebesparingseisen die zijn vastgelegd in Wet Milieubeheer?

0

Hoe haalt het MKB de energiebesparingseisen die zijn vastgelegd in Wet Milieubeheer?

Zo’n 100.000 midden- en klein bedrijven moeten voor 2020 aangeven hoe ze voldoen aan de energiebesparingseisen die gesteld worden in de Wet Milieubeheer. Dit besluit is tot stand gekomen uit het energieakkoord met als doel een jaarlijkse besparing van 100 petajoule. Op dit moment is er al een besparing van 75 petajoule, maar de overige energiebesparing zou moeten komen door een strengere naleving van de Wet Milieubeheer door het MKB.

De Wet Milieubeheer
De Wet is al 25 jaar van kracht en verplicht bedrijven tot het nemen van energiebesparende maatregelen welke in 5 jaar terugverdient kunnen worden. Denk hierbij aan het wisselen naar LED lampen. Hoewel de wet al lange tijd van kracht is weten veel MKB bedrijven niet van het bestaan af en wordt de wet niet gehandhaafd door gemeentes. De partijen achter het energieakkoord willen strengere naleving en is er een digitaal systeem in het leven geroepen zodat ondernemers online de energiebesparingen kunnen doorgeven. Het systeem ondersteunt door het geven van aanbevelingen. Bedrijven die geen energiebesparingen melden zullen worden geïnspecteerd.

Besparing energielasten fijn voor MKB
De energiebesparende maatregelen zouden juist in trek moeten zijn door de vermindering van de maandelijkse lasten van de bedrijven. Zo maakt een energierekening een groot deel van deze maandelijkse lasten uit. Wanneer bespaard wil worden op de energierekening loont het ook voor het MKB om regelmatig te controleren of ze nog steeds gebruik maken van de goedkoopste leverancier. Dit kan bijvoorbeeld via easyswitch.nl welke alle aanbieders en prijzen voor je vergelijkt.

Doelstellingen energieakkoord zijn haalbaar
Naast de investeringen die door het MKB binnen 5 jaar worden terugverdient gaat Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie, zich inzetten voor windmolen projecten op het land. Deze projecten lopen nu erg veel vertraging op door onenigheid tussen de provincie en het Rijk. Het doorvoeren van de maatregelen zou leiden tot een productie van 14% duurzame energie in 2020 en uiteindelijk 16% in 2023. De Minister van Economische Zaken is blij dat de doelstellingen haalbaar zijn. Het klimaatakkoord van Parijs bouwt immers voort op het energieakkoord. Het klimaatakkoord is de aanleiding voor nieuwe afspraken die het kabinet wil maken over de CO2 reductie. Volgens Ed Nijpels zal iedereen te maken krijgen met hetgeen wat uit de nieuwe afspraken voortvloeit. De regeldruk voor ondernemers zullen omhoog gaan om aan de nieuwe doelstellingen van een totale 49% CO2 reductie te gaan voldoen.

Welke acties kan het MKB nemen?
Ten eerste is het natuurlijk zaak om over te stappen op groene energie. Dit verminderd de uitstoot van CO2 aanzienlijk. Vergelijk voor een goedkope aanbieder van groene energie de prijzen op bijvoorbeeld easyswitch.nl. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Deze hebben wel is waar een langere terugverdienperiode dan 5 jaar maar zorgen wel voor grote CO2 besparingen. Ook kun je denken aan het volledig uitschakelen van computers gedurende de periode dat ze niet gebruikt worden. Op afstand vergaderen via skype of de fiets nemen naar het werk zijn ook simpele oplossingen die veel CO2 uitstoot terugdringen. Bewegingssensoren installeren zodat geen onnodig licht aanstaat heeft bijvoorbeeld ook een terugverdientijd van 2 jaar. Hierna is het een flinke besparing op de maandelijkse kosten en daardoor hou je onder aan de streep natuurlijk meer over. Voor meer ideeën is de website klimaatplan.com in het leven geroepen waarop ondernemers zelf kunnen berekenen hoeveel CO2 uitstoot ze kunnen terugdringen.

Delen

Over de schrijver

Reageren op het bericht