Wat is VCA?

0

Bij het aannemen van een baan in de bouw, wordt tegenwoordig bijna altijd gevraagd of je VCA-gecertificeerd bent. Ben je dat niet, dan wordt je meestal gevraagd om deze z.s.m. te halen. Maar wat is VCA nu precies en waarom is het verplicht?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is in het leven geroepen om bedrijven in de bouw te sturen op veilig werken en het aantal ongevallen in de bouw & industrie te verminderen.  Het is dus in feite een certificaat voor de werkgever dat jij als werknemer voldoet aan de gestelde veiligheidseisen en dat je hiervan op de hoogte bent.

Ondanks dat VCA wordt genoemd als Checklist, is het veel meer dan dat. Het is een programma waarmee bedrijven in de bouw & industrie worden getoetst en gecertificeerd op het beheer van hun VGM bedrijfsbreed. Opdrachtgevers stellen het VCA-certificaat steeds vaker als voorwaarde.

Voor wie is het VCA bedoeld?
Het VCA certificaat is bedoeld voor alle bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico in een risicovolle omgeving. Denk aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden waarbij gewerkt op bouwterreinen, in fabrieken, raffinaderijen, installaties & werkplaatsen. In de volgende sectoren is VCA certificatie nagenoeg verplicht:

  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek en procesbesturing
  • Bouwkunde
  • Civiele techniek
  • ZZP / MKB Technisch uitvoeren, zoals isolatie, steigerbouw, industrieel reinigen, stralen/conserveren/schilderen, transport, etc.

Als werknemer kun je dus door je werkgever gevraagd (en soms verplicht) worden om je VCA Examen te behalen, zodat je werkgever voldoet aan de certificatie. Maar besef daarnaast ook dat het je eigen veiligheid op de werkplaats verhoogd!

Het examen kan gehaald worden op verschillende niveaus: VCA Basis, VCA Vol & VIL VCU. Ieder niveau richt zich op een bepaalde functie binnen jouw bedrijfssector.

Hoe is VCA ontstaan?
Het VCA bestaat sinds 1994. Het certificatiesysteem werd in 1989 opgestart door de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid. Vertegenwoordigers van bedrijven in de petrochemie & aannemers wilden een systeem opzetten om aannemersorganisaties objectief te toetsen op hun veiligheidsbeleid en -prestaties. De basis werd hier gelegd.

Stichting Samenwerken Voor Veiligheid
Het systeem & de controle op VCA is daarna ondergebracht bij de onafhankelijke Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV). Het Centraal College van Deskundigen VCA verzorgt het beheer en de verdere ontwikkeling van het schema. Dit is een samenwerking tussen verschillende onafhankelijke partijen – zowel stichtingen als bedrijven, bijvoorbeeld het NIBHV – die het gezamenlijke doel  hebben om de Arbeidsveiligheid in de sectoren te verbeteren. De certificatie-instellingen die de VCA-Examens uitvoeren zijn door de RvA geaccrediteerd.

Wat betekent dit voor jou?
Het VCA Examen is vaak een must voor je werkgever, maar maak er gebruik van door je eigen bedrijfsveiligheid te vergroten en bedenk dat het je helpt om vitaal te blijven en gezond je werk te kunnen doen!

Delen

Over de schrijver

Reageren op het bericht